torsdag 11 april 2013

Vi vet att ta hand om oss

Säkerhetstänket är högt hos landets motorcyklister. Kanske är det resultatet av att vi faktiskt är medvetna om att det inte är riskfritt att åka motorcykel. Flera undersökningar visar att vi motorcyklister är  de vi kallar säkerhetsmedvetna. Personlig skyddsutrustning är det som rankas högst när det gäller att förbättra säkerheten. De flesta åker med heltäckande skyddskläder och så  många som 60% använder separat ryggskydd.

ABS är en av de säkerhetsdetaljer som vi hojåkare sätter som viktigt. Idag har var fjärde MC låsningsfria bromsar och enligt undersökningen kommer ca 80% av hojåkarna att efterfråga detta nästa gång de köper motorcyklar. Viljan att fortbilda sig för att förbättra sin körtekning och öka sitt säkerhetsmedvetande är också god. Enligt SMC:s beräkningar har över hälften av landets hojåkare någon gång deltagit i frivillig MC-fortbildning. Det kan vara allt ifrån avrostning till broms och kurv-kurs. Jag skrev i går att ca 60% av de som omkommer i MC olyckor har druckit alkohol eller tagit droger. Detta till trots så har det visat sig att attityden till alkohol och MC körning är bättre  Bilisternas attityd till alkohol och bilkörning.

När det gäller hastighetsbegränsningar anser inte landets motorcyklister att sänkta sådana skulle befrämja hojåkarnas säkerhet. Motorcyklisterna anser att förbättrat vägunderhåll, bortmontering av vajerräcken är åtgärder som skulle få bättre effekt. När det gäller olyckor där både motorcyklar och bilar är inblandade är nio av tio olyckor orsakade av bilisten enligt statistik från ett av landet s större försäkringsbolag. Av denna statistik kan man tydligt se att ett av de bästa sätten att förbättra olycksstatistiken  för oss motorcyklister är att utbilda bilisterna. Är man som bilist inte tillräckligt uppmärksam så hjälper det inte ens om vi skulle åka runt i varselkostym med en röd saftblandare på huvudet. Tittar inte bilisten så ser han oss inte. Vi syns om man tittar.

Min brorsa som är en mycket rutinerad hojåkare sa en gång. Man måste alltid betrakta bilisterna som älgar. Man kan inte lita på dem och man måste alltid förvänta sig det värsta.
Har vi tur blir det åkväder i helgen. Håll då lite extra koll på bilisterna dom har säkert glömt bort att vi finns.

Gasa lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar