lördag 13 april 2013

Glädjande nyheter från SMC

I går meddelade SMC (Sveriges Motorcyklister) glädjande nog att "Det är inte farligt att åka motorcykel"
Denna utsaga grundas på den senaste statistiken över MC olyckor.Där konstaterar man att motorcyklisterna står för den procentuellt största minskningen av dödsolyckorna bland landets trafikanter. Under 2012 omkom 31 motorcyklister på de svenska vägarna. vilket är 14 färre än 2011. vilket motsvarar en minskning med 40%

Det är en historiskt låg siffra och den är mångdubbelt bättre om man dessutom tar med i beräkningen att antalet registrerade motorcyklar fördubblats sedan 1993. SMC säger att motorcykelkörning aldrig kommer att bli riskfritt men att statistiken visar på en ökande riskmedvetenhet bland landets hojåkare. Dyker man djupare i statistiken kan man precis som jag skrev härom dagen, konstatera att många av de som omkommer på motorcykel inte är motorcyklister. 35% av de som omkom på MC 2012 saknade MC-kort. Hade dessa 10 personer som saknade MC-kort låtit bli att olovandes köra hoj hade dödstalet varit ner i 21 personer. 20% av dom omkomna var dessutom påverkade av alkohol eller andra droger. Jag misstänker starkt att en stor del av dessa 20% ingår bland de 35% som saknade körkort. Enligt SMC är det brister i trafikmiljön eller andra trafikanter som varit orsaken till övriga dödsolyckorna, det vill säga de olyckor som inte varit orsakade av alkohol eller avsaknad av mc kort.

Vad kan man då lära sig av detta. Precis det som jag skrivit i tidigare blogginlägg. Det bästa sättet att minska antalet dödsolyckor bland motorcyklisterna är att utbilda bilisterna och att förbättra trafikmiljön ur motorcyklistsynpunkt. Bort med vajerräcken och se till att hålla god standard på svenska vägar. Hjälps vi åt kommer 2013 bli året som kommer att gå till historien som det bästa någonsin sett ur olyckssynpunkt.

Kom ihåg. bilister är som älgar helt oberäkneliga.

Gasa lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar