måndag 20 maj 2013

Varför sitter det så få på läktaren?



Varför har motorsporten inte längre samma attraktionskraft.  Jag var nyligen på Speedway och såg när Gnistorna från Malmö efter en hård och jämn kamp slog Griparna från Nyköping. Nu hade vi hård konkurrens av hockey VM och deltävling i melodifestivalen. 

Vi var trots detta några hundra på läktarna men publikantalet var märkbart desarmerat förmodligen på grund av ovanstående evenemang. Det är tydligen inte lätt att försöka konkurrera med melodifestivalen. Ett program som få öppet erkänner att de gillar men många tittar på i smyg. Tittar vi tillbaka på MC sporten som företeelse så har den en gång i tiden lockat man ur huse. Beddingeloppet som kördes på sydkusten i slutet av 20 talet och början av 30-talet hade ca 15 000 åskådare i snitt. Saxtorps Grand Prix utanför Landskrona hade när det var som störst närmre 150 000 åskådare ett antagligen än idag svårslaget rekord när det gäller sportevenemang. 

Vad är det då som gör att motorsporten inte längre har samma dragningskraft? Speedway är en fantastiskt bra publiksport med sina korta snabba heat. Entrén kostar inte mer än två starköl på krogen vilket inte är så dyrt för två timmars spänning tillsammans med andra entusiaster. Jag förväntar mig inte att det skall komma 10 000 besökare på en speedwaymatch i  Allsvenskan . Men 3000 vore en bra siffra det utgör ju trots allt inte mer än 1% av Malmös befolkning. 

Min uppmaning är. Ta dig i kragen och besök minst ett motorsport evenemang denna säsongen. Det finns mycket att välja på vad du går på är upp till dig. Dragracing. Speedway, Supermotard, Roadracing, Motocross mm. Eller om man så vill ”support your local Motorklubb”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar