torsdag 21 november 2013

Viltolyckorna fortsätter att öka

Enligt SMC rapporteras det årligen ca 40 000 viltolyckor med älg, hjortar, rådjur, vildsvin och rovdjur ( björn varg och järv ) till polisen. Antalet viltolyckor fortsätter att öka.

Länge har man misstänkt att det dessutom finns ett stort mörkertal. Man räknar med att viltolyckorna varje år kostar samhället mellan 3 och 4 miljarder kronor. Under de två senaste åren har tre motorcyklister omkommit i kollision med älgar och två stycken i samband med kollision med rådjur.

VTI (Statens väg och transportforskningsinstitut) Har tillsammans med Älgskadefondsföreningen, Bilprovningen och trafikverket tillsammans givit Grimsö forskningsstation vid SLU ( Sveriges Lantbruks Universitet ) i uppdrag att utreda hur man bäst minskar viltolyckorna. För att kunna få en bild av mörkertalet. Har man gjort en enkät som man hoppas att så många trafikanter som möjligt fyller i. Alla är välkomna att svara på enkäten oavsett om man varit med om någon viltolycka eller inte. SLU vill gärna ha svar från motorcyklister och andra oskyddade trafikantgrupper

Vill du veta mer om projektet kan du klicka på länken här. http://www.viltochtrafik.se/bakgrund/

Vill du svara på enkäten så klicka på länken här http://www.viltochtrafik.se/

Som motorcyklist ser jag den växande vildsvinsstammen som det största problemet En krock med ett vildsvin är antagligen mycket farligare än att kollidera med ett rådjur då ett fullvuxet vildsvin kan väga upp till 5 gånger så mycket som ett rådjur.

Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg att det är inte för inte som ett betonghinder kallas för sugga. Tyvärr är det nog så att riskmedvetenhet och försiktighet endast har marginell betydelse när det gäller att minska viltolyckorna. Viltstängsel och en god viltvård så att man håller viltstammen på en lagom nivå är nog bäst för oss trafikanter. Vem vet kanske är det dags att kombinera hojåkandet med att skaffa jägarexamen. Det  är precis som någon lustigkurre sa. Jag tycker mycket om djur särskilt på tallrik.

Ha en trevlig torsdag, nu är det snart helg igen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar