söndag 18 januari 2015

Håll stilen levande

Nyförsäljningen av motorcyklar har tagit fart. Antalet körkortstagare ökar igen. Vi börjar åter kunna se ljust på återväxten i mc-kollektivet. Vi som varit med länge har mycket att visa och lära de som är unga.

Det finns en hel räcka av traditioner och förhållningssätt som över tid utvecklats till en mängd normer och oskrivna regler. Många av de nya motorcyklisterna är uppväxta i en annan kultur. De har växt upp med bmx cyklar och skatboards istället för mopeder. Det gör förvisso ingen större skillnad men vi kan inte ta för givet att alla nya motorcyklister per automatik tänker och tycker som vi.

Det finns flera saker många av oss tar för självklart. Hälsa på dem man möter på vägan. Visst alla gör det inte med de flesta av oss gör. Det samma gäller när man stannar till på macken eller liknande morsa på motorcyklisterna du möter. Byt ett par ord ifall du har tid och lust. Det finns alltid något att prata om. Vädret, den andres hoj etc. Om du ser någon som fått stopp och står vid vägkanten, stanna till och fråga om han eller hon behöver hjälp.

Några få enkla regler som är självklara för många av oss. Små regler som blir till klistret mellan hojåkare. Små levnadsregler som stärker oss som kollektiv och skapar gemenskap och förståelse. Du som har nyblivna motorcyklister i din närhet se till att föra denna kunskap vidare så hjälps vi åt att behålla sammanhållningen oss hojåkare emellan. Nästa gång vi ses så glöm inte. Upp med handen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar