torsdag 22 januari 2015

Rätt placering handlar inte bara om pengar

I förrgår damp MC-Folket ner i brevlådan på sidan fem stod en rubrik som fick mig att hajja till. "Som oskyddad trafikant måste man ta plats. Ingen annan kommer att ge oss den." Den fick mig att tänka till när det gäller hur man som motorcyklist beter sig i trafiken för att åka så säkert som möjligt.

Flera gånger tidigare har jag skrivit om att man egentligen borde utbilda bilisterna för att få dem att öppna ögonen och börja titta efter motorcyklar. Antagligen lär det dröja innan detta blir verklighet även om jag vet att SMC med Maria Nordqvist i spetsen gör sitt yttersta för att påverka våra politiker och statliga tjänstemän i den riktningen.

Tills dess så måste vi göra allt som står i vår egen makt för att så långt det är möjligt påverka vår egen säkerhet. Jag menar för den sakens skull inte att man skall fegköra eller vara rädd. Det är inte ett förhållningssätt som på något vis bidrar till vår säkerhet. Som ni alla inser så är givetvis att känna och kunna hantera sin hoj nummer ett. Det där med skyddsutrustning och så är självklart för de allra flesta. Att fortbilda sig vad gäller körteknik ökar också din säkerhet i trafiken. Nu till tanken rubriken gav mig.

Det gäller att köra så du syns. Det handlar inte om varselvästar och grälla färger. Det handlar om hur du placerar dig i trafiken. Se till att placera dig så att du syns. Se till att ta plats på vägen så att du inte blir undanträngd. Visa bilisterna att du finns. Håll extra koll när du skall köra om. Se till att du sett att framförvarande bils förare tittat i backspegeln och sett dig innan du åker om  så undviker du att nogot oförutsett inträffar. På vårkanten när det är dags att rulla ut hojen. Var noga med hur du placerar dig i trafiken. Kör så du syns!

2 kommentarer:

  1. http://4light.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. oj det blev inte klart, Sofie heter jag och har mejlat dig!

      Radera