lördag 19 januari 2013

Olja i maskineriet

Letar man runt på nätet har det skrivits spaltkilometer om olja. Vilket märke man måste ha för en viss cykel. Vad man skulle tänka sig att använda och vad man aldrig skulle hälla i sin motorcykel. Det florerar så mycket rykten och halvsanningar så till slut vet man inte vad man skall tänka och tro.

Otaliga är historierna på nätet om de som fått motor-ras på sina hojar efter att ha åkt på  framför allt Biltemas Olja. Det har aldrig hänt den som skriver utan "man har hört talas om en kille som...." Kan det vara så att Biltemas oljor verkligen är så kass att motorerna rasar. Troligen inte. Tittar man i instruktionsboken man fick till sin hoj så står där vilken lägsta oljeklass tillverkaren rekommenderar.

På våra Yamaha hojar hällde jag oftast i Biltema olja. Dom rasade aldrig trots ganska många mil på mätaren. Läste för övrigt på ett amerikanskt Yamaha forum om en Wildstar ägare som kört 40 000 mil på Wallmarts billigaste traktorolja. Klarar oljan tillverkarens specifikationer är det bara att hälla i och köra. Personligen tror jag mer på en billig olja och byta ofta än en dyr och byta sällan.

Tänk på att alla motoroljor är blandbara. Det betyder att du kan tillverka din egen delsyntet olja genom att  blanda själv. Det gjorde jag till Wildstaren 3 liter syntet Mc olja. och 1 liter mineral olja. Tänk bara på att använda mc oljor. Biloljor har ofta friktionshämmande tillsatser vilket gör att kopplingen börjar slira ifall den ligger i oljebad. Tänk dock på att hemblandad olja aldrig blir bättre än den smästa du blandar i.

Har han biltema olja i Harleyn undrar du kanske? Delvis är svaret för tillfället åker jag med Penzoil mineral 20/50 i motorn Revtech växellådsolja och Biltema ATF olja i transen. Smörjer antagligen lika bra som någon annan soppa som uppfyller kraven. Harley är dock lite trista när det gäller oljor enligt dem skall inget annat än deras egna oljor användas. Tur att det finns vanligt folk som tar reda på vad som funkar.

Fullgas spar tid ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar