måndag 11 februari 2013

Att hitta harmoni i sin åkning

För att verkligen kunna njuta av MC åkning krävs att man har en hygglig körteknink.Någon sa att hojåkning handlar om 80% blick och 20% teknik. Så är det säkert men det räcker inte med det ena utan allt måste harmoniera. För de flesta är detta antagligen inga nyheter. Jag tänkte ändå att det kunde vara bra med en liten påminnelse innan våren kommer och är dags för första hojturen

Om vi börjar med blicken. Instruktionen här är både enkel och lättförståelig. Titta dit du ska så kommer du också att köra dit. Titta långt fram. Din kurs blir stabilare och du upptäcker eventuella faror tidigare.

Att hitta känslan. Man skulle enkelt kunna beskriva detta med skillnaden att åka motorcykel eller att köra motorcykel. Ibland beskrivs det som att sitta i hojen istället för att sitta på den. När allt går mjukt och lätt gör du antagligen rätt. Du skall uppleva att du är ett med hojen, känna att det är du som har full kontroll. När den känslan infinner sig så kör du bra. Att hitta känslan handlar om att flera bitar i åkningen skall stämma. Blicken skall vara på rätt ställe du skall sitta rätt på hojen. Samspelet mellan gas broms och koppling måste fungera.

Vill man fördjupa sig lite i körteknik såhär inför kommande säsong rekommenderar jag att man tar en titt på Jerry "Motorman" Palladinos filmer Ride like a PRO. Han arbetar som instruktör för Amerikanska MC poliser och har full koll på hur man hanterar en stor motorcykel.Han lär ut tips och trick på ett mycket pedagogiskt sätt. Här kan du titta på ett litet klipp från en av hans filmer.  Visst blir man sugen på att sticka ut och prova. Hoppas att våren snart är här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar