lördag 16 februari 2013

Kan man köpa en begagnad hjälm?

Idag skall jag rikta ett varningens ord som kan få stora konsekvenser ifall det som inte skall hända händer. Tittar du på blocket under rubriken MC-delar och tillbehör så kommer du att hitta många annonser på begagnade hjälmar. Ett gott råd. Köp aldrig en begagnad hjälm. Hur tuff den än ser ut och hur mycket fyndpris det än verkar vara

Varför det? Den kan ju se jättefin ut och vara som ny. Det kan den absolut göra men problemet ligger i att du inte vet vad hjälmen varit med om. En tappad hjälm är en förbrukad hjälm brukar man säga. Du vet inte ifall den utannonserade hjälmen varit i backen. En polycarbonat (plasthjälm) kan du stå och studsa i ett betonggolv utan att det blir några större märken eller repor på den. Allvarligt talat skulle du vilja ha den hjälmen på huvudet när olyckan är framme? Detta enkom för att spara några hundralappar eller kanske någon tusenlapp.

När det gäller hjälmar så tänk också på att hjälmar åldras. Tumregeln brukar vara att polycabonathjälmar är användbara 3 säsonger och Glasfiber eller kolfiberhjälmar 5. Man kan tycka att 5000kr för en bra hjälm är dyrt när pengarna skall ut. Sett på 5 år så får 1000 / säsong ses som en relativt billig försäkring. Det handlar trots allt om din egen säkerhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar