tisdag 12 februari 2013

Sköt om dina skinnkläder så varar dom längre

                                         

Så här under vintermånaderna kan man passa på att idka lite persedelvård. Sköter man sina skinkläder är dom i princip outslitliga. Ett bevis för detta är den legendariska tävlingsföraren Rolf Gülich. Han var född 1912 och körde sin första tävling 1926 som 14 åring och sin sista 2007 som 95 åring. 81 år som tävlingsförare är imponerande. Nu var det inte Rolfs tävlingskarriär jag skulle berätta om idag utan hans skinnställ.

Skinnstället inhandlades 1935 och detta användes tills ha lade karriären på hyllan 2007. 72års användande av samma skinnställ är nästan lika imponerande som tävlingskarriären. Ja men ett sådant gammalt skinnställ måste ju bli skitäckligt tänker du säker. Så blir det kanske också ifall man inte tvättar det. Det går nämligen utmärkt att tvätta skinnkläder i tvättmaskinen. Det enda är att du skall vara mycket sparsam med tvättmedel och sedan skall du inte centrifugera.

                                         Rolf Gülich med sitt 70 år gamla skinnställ 2005

Ta ut det blöta stället och häng så att det får dropptorka. Det skall torka långsamt och utan extra värme Torkar det för snabbt blir det styvt och stelt. När skinnet är torrt är det dags att återfetta. Då börjar man med läderolja. Det brukar finnas i hästbutiker men också på  till exempel Biltema. lägg på läderoljan med en svamp och gnid in ordentligt. så blir skinnet mjukt igen. Skulle du inte vara nöjd med resultatet  utan vill ha det ännu mjukare så kan man använda ricinolja. Ett trick jag lärde mig av en gammal skomakare. Låt läderoljan torka in ett par dagar.

Om du nu tycker att stället ser grått och trist ut kan du färga in det med vanlig skokräm. Låt skokrämen torka ordentligt innan  du putsar upp lädret. En nylonstrumpa är bra att putsa med ifall man vill ha en riktigt blank yta. Låt stället torka ytterligare någon dag sedan kan du smörja med läderfett eller balsam. Sätt på lite extra på sömmarna och värm med hårtorken så suger tråden åt sig fettet och tätar sömmarna.

Sedan är det bara att vänta på våren och har du följt mina råd till punkt och pricka kan du säkert behålla ditt skinnställ lika länge som Rolf Gülich

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar