onsdag 15 maj 2013

Hur sakta går den?

Det är en fråga jag aldrig fått trots att den egentligen är mer relevant än hur fort den går. Hur sakta man kan åka är faktiskt en av de största skillnaderna mellan amatörer och rutinerade hojåkare. Det är inte köra fort som är svårt att lära sig. Att köra sakta är betydligt knepigare. Som jag skrivit flera gånger tidigare så består körtekniken av 80% blick. Detta gäller speciellt när man skall krypköra. Fäst blicken långt fram. Titta dit du ska. Titta inte på framhjulet eller bredvid hojen då kommer du förmodligen att ramla. Sedan gäller det att jobba med kopplingen och samtidigt hjälpa till att reglera hojen med "ryckig" gas. Man kan även använda fotbromsen för att reglera hastigheten.
Slowrace är vanligt på MC träffarna

Ifall man svänger när man krypkör och skall göra en så kallad garagevändning måste man jobba med både gas och koppling. Ifall hojen är på väg att fall inåt rättas den upp med att rycka i gasen. Är hojen på väg att falla utåt använd fotbromsen. Nu blev det mycket teori.Titta på detta lilla filmklipp det kanske är tydligare. Youtube klipp
Titta hur föraren rycker i gasen för att räta upp hojen när den är på väg att falla inåt i garagevändningen. Ut och öva att köra långsamt så blir du en bättre MC förare. Är du rädd att lägga hojen så börja att öva på en gräsmatta så sabbar du inte hojen ifall du skulle lägga den. Kom ihåg. Blicken långt fram och titta dit du ska.

Gasa lugnt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar