söndag 5 maj 2013

Mediabilden haltar

Varför har det blivit så att den bild som målas upp i media om motorcyklister och motorcyklar så dåligt stämmer med verkligheten? Jag har en viss förståelse att nyheter skall bidra till att sälja lösnummer. Men varför uppmärksammas bara de dåliga delarna av hoj och hojåkning. Det handlar oftast om extrembeteende, dåligt uppförande i trafiken eller kriminalitet.

Jag påstår inte att detta skulle vara osant men den bild som förmedlas till "Svensson" är bara ett litet hörn av hojåkarkollektivets verklighet. Det finns dock en liten ljuspunkt och det är att tidningarna faktiskt börjat skriva om den förbättrade olycksstatistiken. Sedan är det kanske så att TV och tidningar inte gör några sensationer eller scoop genom att skriva om allt det som är bra och fungerar. Vi är i runda slängar 200 000 aktiva motorcyklister i landet. Statistik visar att de allra flesta har hög säkerhetsmedvetenhet, följer trafikreglerna, håller hastighetsbegränsningarna och håller sig i övrigt inom lagens råmärke.

Mediebilden haltar således i jämförelse med verkligheten. Det är sällan man ser kopplingar mellan andra fritidsintressen och dåligt beteende. Vi läser sällan rubriker typ. Golfkriminaliteten ökar eller Medlemmar i Tennisklubb granskade för skattebrott eller Landets innebandyspelare är notoriska fortkörare.  Detta trots att ett tvärsnitt av de som ägnar sig åt dessa sporter antagligen skulle se lika dant ut som det bland hojåkarna. Man undrar ju varför denna koppling då alltid skall göras till motorcyklister men mer sällan till de grupper i samhället som har andra fritidsintressen  Ha en underbar söndag och ta det försiktigt ute på vägarna. Kom ihåg att bilar är hårda och Bikers är mjuka.

Kör med insidan

1 kommentar:

  1. Motorcyklar har alltid varit associerade med "bad boys" och kriminalitet. Folk är konservativa oavsett hur moderna de säger att de är.
    Det är bara att hoppas på att fler börjar åka och ändrar på saken. :)

    SvaraRadera