onsdag 8 maj 2013

Miljötänk för motorcyklister

Som motorcyklist får man ta en del skit från miljövännerna som ondgör sig över hobbyfordon i allmänhet. Jag kan till viss del förstå deras argument även om jag är övertygad om att det finns större miljövinster att hämta hem på andra ställen än just hos motorcyklister. Det var inte detta jag skulle skriva om idag utan istället vända på saken och visa på lite miljöargument som talar för motorcykelåkning. Ni som har följt min blogg ett tag har säkert märkt att jag gillar statistik och jämförelser och det är precis vad det skall handla om idag.

Vi har i Sverige ca 300 000 registrerade motorcyklar. Om vi leker med tanken att 200 000 av dessa motorcyklister äger vars en bil. Om vi antar att dessa 200 000 personer kör 2 mil fram och tillbaks till jobbet varje dag och att bilarna tar 1 liter bensin/mil i snitt Förbrukar dessa fordon på en dag 400 000 liter bensin. Om dessa personer ställde bilen och körde motorcykel till jobbet en dag och man räknar med att motorcykeln i snitt drar 0,5 liter/mil. Då skulle motorcyklarna förbruka 200 000 liter bensin. En besparing på 50%. Tittar vi på mängden utsläppt koldioxid skulle denna minska med 472 ton då 1 liter bensin efter förbränning ger 2.36 kg koldioxid. Ifall vi då tänker vidare och antar att dessa 200 000 motorcyklister körde hoj till jobbet 10 dagar / år istället för att ta bilen. Så skulle koldioxidutsläppen minska med 4 720 ton. Den totala bensinförbrukningen skulle minska med 2 miljoner liter. vilket skulle medföra en sammanlagd besparing  för dessa motorcyklister med 28 miljoner kronor om vi räknar på ett bensinpris på 14 kronor litern. Gör en insats för miljön och ta hojen till jobbet 10 dagar om året det tjänar vi alla på, utom möjligen staten som förlorar 16,8 miljoner i skatteintäkter.

I USA har man under flera år drivit en kampanj som kallats "Ride to work" som är en kampanjdag som infaller den tredje onsdagen i Juli. Kanske lite oturligt för oss då många har semester denna tid.

Så nu har du fått flera bra miljöargument för att åka motorcykel. Nu är det bara att rulla ut den ur garaget och åka till jobbet med gott samvete.För övrigt är det roligare att köra motorcykel än bil så turen till jobbet blir trevligare på två än fyra hjul. Håll med visst är det en extra bonus att få ha så kul och samtidigt bidra till att spara på miljön. Ha en underbar onsdag och kör snyggt.

1 kommentar:

  1. Vill bara göra en liten dementi. Mina uppgifter är gamla Ride to work day infaller den 17 Juni 2013 och inte tredje onsdagen i Juli.

    SvaraRadera