söndag 28 juli 2013

Hårdingarnas konung

Det är många racingstjänor som passerat revy sedan motorcykelns barndom. Många med glamorstatus men även en och annan som kanske inte fått den breda uppskattning de kanske varit värda.

Många har det skrivtis spaltkilometer om  och runt dem har det alltid funnits en gloria av glamor. Stjärnor som Giacomo Augostini och Valentino Rossi är exempel på hojåkare som rönt stor uppskattning och fått mycket utrymme i media. Sedan finns det andra som är nästanbortglömda trots fantastiska insatser och bedrifter. Den jag tänker på är den största Svenska motocross stjärnan genom tiderna. Håkan "Carla" Carlqvist.
Håkan "Carla" Carlqvist Hårdingarnas Konung

Hans största bedrift är kanske inte att han blev världsmästare i både 250cc och 500cc och att han erhöll Svenska Dagbladets bragdmedal för detta. Carlas storhet ligger snarare på det mentala planet. Håkan Carlqvist var en fighter med en vinnarskalle utöver det vanliga. Ingen svensk idrottsman eller kvinna har någonsin kämpat sig till ett världsmästerskap med så många skador och motgångar som Carla hade. Under åren i världstoppen råkade Håkan ut för oräkneliga skador som hela tiden satte käppar i hjulet för hans karriär



1979 blev håkan Carlqvist fabriksförare för Husqvarna och vann de året VM i 250 klassen med stor marginal. Han vann 14 av 24 VM deltävlingar detta år . Grunden lade håkan i gymet eller tortyrkammaren som han skämtsamt kallade den detta tillsammans med många och långa löprundor hjälpte till att bygga upp hans styrka och uthållighet. Under slutet av året gick han över till 500cc då han fick ett kontrakt med Yamaha

1980 med åtta vunna deltävlingar och åtta andraplaceringar tog han hem titeln i 500 klassen. Detta trots motgångar och skador. Efter en kraftig vurpa då han krossat sitt en knä sa doktorn till honom att om han inte slutade med motocross skulle han sitta i rullstol innan han fyllt 50. Håkan fortsatte men ett par år senare sa kroppen ifrån. Alla skadorna hade tärt hårt på Håkans kropp. Håkans klarade sig ändå ganska bra mycket tack vare hans oerhörda fysiska styrka. på 90 talet var han tilsammans med Ingemar Stenmark helt dominerade i Preem Superstars i TV 3 dessa två gubbar utklassade massor med Svenska elitidrottsmän som var bårde 10 och 15 år yngre än gubbarna Carlqvist och Stenmark.

Vad som slutligen stoppade Carla var en MC olycka under en inspelning för ett motorprogram för tv3 där han i låg fart kraschade och bröt bäckenbenet. I dag bor Håkan utanför Marseille i södra frankrike för att i värmen bättre kunna hantera sin utlitna kropp. Det fins en facebooksida som försöker förmå honom att ställa upp i mästarnas mästare. Frågan är om han skulle orka med det, fast kan man bli motocrossvärdsmästare med brutet ben så varför inte ;-)

1 kommentar:

  1. Carla är man of steel i all evighet, ingen syltrygg som visar upp sig i flashiga bildinlägg för att vinna poäng och sen fly som en skamsen hund. Carla är hårdingarnas hårding den absolut bäste motocrossföraren genom tiderna, en riktig krigare !!!!

    SvaraRadera