fredag 16 augusti 2013

Att parkera en MC är inte det lättaste

Under flera års tid har mc-parkering debatterats flitigt i media. Många av diskussionerna har lett till att SKL ( Sveriges kommuner och landsting ) kommit med påbud och förslag men inga av dessa har fått riktigt gehör ute i kommunerna. 

SMC har under lång tid drivit parkeringsfrågan för att det på något sätt skall bli enhetligt över hela landet. I olika kommuner har man vitt skilda förhållningssätt till regler för mc-parkering. Som motorcyklist kan det dessutom vara mycket svårt att få reda på vad som gäller när du kommer till en ny stad.
Är det skyltat såhär är det fritt fram att ställa ifrån sig hojen

Finns det parkeringsplatser avsedda för motorcykel så är det inga problem. Här kan du stå och oftast helt avgiftsfritt. Så är det till exempel i Malmö, där finns det dessutom mc parkeringar på flera ställen i staden. Skulle det inte finnas mc-platser blir det genast klurigare. I en del kommuner är det helt OK att ställa sig på en bilplats utan att betala. I grannkommunen skall du erlägga parkeringsavgift och sätta fast biljetten på hojen och i nästa kommun är det inte tillåtet att över huvud taget parkera en mc på en bilplats även om du betalar avgift. Tycker du att det verkar krångligt?
Här är det också klart och tydligt vad som gäller.

Börjar vi sedan titta på vilka regler som gäller hos olika privata parkeringsbolag så blir det ännu rörigare. Här kan det skilja mellan olika bolag i samma komun. Tur att man har en smartphone så man kan googla innan man skall parkera hos ett privat parkeringsbolag. På de ställen där det krävs att du köper P-biljett så är det du som har parkerat som är ansvarig för att parkeringsbiljetten sitter kvar på motorcykeln under hela parkeringstiden. Ingen lätt uppgift ifall man tänkt att lämna hojen en stund för att gå ett ärende. Qpark tipsar om att skriva hojens reg-nr på biljetten så att ingen annan skall kunna sno den. Det kanske hjälper men det hjälper ju inte ifall någon idiot tar lappen och slänger den.  Det lär finnas parkeringsbiljettfickor att köpa som kan monteras på hojen. Dessa verkar inte ha fått någon större spridning, jag har aldrig sett någon.
Just här blir man ju lite konfunderad. Var och hur fäster man ett handikappsparkeringstillstånd på sin motorcykel?

Hur gör man när man kommer till en ny stad och inte hittar någon mc-parkering? Man frågar polisen, dom skall kunna ge svar på vad som gäller. För två somrar sedan knallade jag in på Polisstationen i Nyköping för att fråga vad som gällde angående mc-parkering. Polisen bakom disken visste inte men hon ringde till trafikpolisen. En konstapel kom ner och berättade att det inte fanns några klara regler.
- Du kan inte stå på bilplatserna sa han. Det finns inga platser för motorcyklar tillade han.  Han funderade en stund sedan sa han.
- Du får ställa dig vid cykelställen. Se bara till att inte hindra trafiken.
- Kan jag referera till dig om det skulle bli något strul frågade jag.
- Visst sa han och så fick jag hans namn. Nu blev det inga p-böter eller tjafsande med p-vakter, men man vet inte när man ger sig in i motorcyklarnas parkeringsdjungel. SMC jobbar oförtrutet vidare att försöka få SKL till ett beslut om gemensamma regler så att man vet vad som gäller när man kommer till en ny stad. Tills dess får vi leta gratisparkeringar eller särskilda mc-parkeringar och hittar vi inte det får vi fråga polisen. För att röra till det ytterligare innan jag slutar för idag vill jag dela med mig av följande lilla upplysning. Ifall du parkerar två hojar i en parkeringsruta för bilar där du skall betala avgift så skall båda motorcyklarna ha parkeringsbiljett trots att dom bara tar upp en parkeringsruta. Idiotiskt!

Ha en trevlig fredag. Kommentera gärna med vad som gäller i din stad så kan vi dela med oss av lite kunskap och erfarenheter. Tycker du om att läsa min blogg så gå in på min facebooksida I Huvudet på Hojåkaren och klicka på "Gilla" knappen så får du alla mina uppdateringar direkt i nyhetsflödet på din facebooksida.

4 kommentarer:

  1. Här i Oslo har de på flera ställen parkeringsautomater där man knappar in regnr på sin mc/bil, på så sätt behöver man inte bekymra sig för bortkommen parkeringsbiljett. Parkeringsvakten läser av regskylten och på så sätt ser om du har betalat och för hur länge. Fungerar bra tycker jag.
    Mvh Susann

    SvaraRadera
  2. I Halmstad finns flera MC-parkeringar och bra information på nätet.

    http://www.halmstad.se/resortrafik/parkering/kartaoverpplatserihalmstad/pplatsermc.4660.html

    SvaraRadera
  3. Jobbar själv med parkering och tänkte jag skulle försöka svara och förtydliga lite :)

    För att fordon (bil, motorcykel, båtsläp you name it) inte ska få parkera på en plats försedd med skylten "P" krävs en tilläggstavla för fordonsspecifik parkering, likt tilläggsskylten med en motorcykel på.


    Avseende erläggande av avgift för platsen brukar jag hänvisa till dels de mobila tjänster som vanligen erbjuds (Detta kan dock vara något skralare bland privata aktörer) alternativt till SMC´s hemsida avseende http://www.svmc.se/smc/SMCs-arbete--fragor/Infrastruktur/MC-parkering/ och http://www.mecomer.se/ (Jag menar dock att för den som enbart är ute efter att sabotera så skyddar detta etui föga..)

    +1 för skylten för handikappade och motorcykel.. det är så många fel med denna skylten att jag blir mörkrädd.
    Dels saknar den helt den utformning som krävs idag för att träda laga kraft, dels så har det inte formulerats "handikappade" på hur många år som helst, rätt vore isåfall "Rörelsehindrad" och detta skall markeras med den klassiska "rullstolen" tillsammans med ett enkelt "P" för att gälla.
    Jag betraktar den ytan som OSKYLTAD.

    En motorcykel är ett motorfordon, precis som vilken bil, lastbil, buss som helst.
    Gångbanor är avsedda för gångtrafikanter, inte motorfordon, cykelställ är avsedda för cyklar alt moped klass2 inte motorcyklar eller för den delen bilar :)

    Du ska aldrig behöva erlägga 2 avgifter om du nyttjar samma p-ruta, du hyr platsen.
    Här kan man ju dock göra en del tolkningar - "Parkera intill okänd motorcykel för att slippa erlägga avgift" t.ex.
    Här är det bäst att ringa parkeringsavdelningen på gällande kommun för att ta del av bestämmelserna.

    (Polisen har i regel skrämmande dålig koll, men de har förmodligen bättre saker att pyssla med också :) )

    Ett annat exempel som ofta dyker upp är bil med tillkopplat släp som står på längden över 2 rutor.
    I den frågan tillämpar vi där jag bor det jag tycker är rimligast, nämligen att fordonet är att avse som ett fordons ekipage, varför vi enbart erfordrar en (1) erlaggd avgift.
    (Detta gäller dock ej om fordonet är frånkopplat)

    Som det ser ut idag är mycket detsamma över landet, skyltar bär laga kraft under samma förutsättningar tillexempel.
    Kommunerna får dock bestämma en del avseende belopp och kontrolltider vid utfärdandet av kontrollavgifter och parkeringsanmärkningar.

    Kortfattat.. Står där inget om att ENBART bilar (eller annan fordonstyp) får parkera på platsen så är det fritt fram att ställa hojen där, alla regler och bestämmelser skall vara tydligt skyltade med tillhörande LTF.

    Tackar för mig, och tack för en kanonblogg, skall följas :)

    SvaraRadera
  4. Tack Anders för att du som fackman hjälper till att räta ut en del frågetecken kring motorcykel och parkeringar. Vi håller tummarna och önskar att vi får ett regelverk som är lika och tillämpas på samma sätt i hela Sverige.

    Kul att du gillar min Blogg
    //magnus

    SvaraRadera