onsdag 14 augusti 2013

När spriten går in går vettet ut.

Trafikverket visar via sin statistik att antalet berusade eller påverkade förare ökar. Ökningen från förra året är förvånansvärt stor. Fler än någonsin verkar kunna tänka sig att köra berusade.

Vad är det som händer ute på våra vägar? Det verkar vara en stor attitydförändring på gång när det gäller trafik och droger. Enligt en rapport från trafikverket så har antalet personer som blivit tagna för rattfylleri eller för att ha kört påverkade av narkotika ökat kraftigt. Under första halvåret 2012 återkallades 223 körkort på grund av att man fastnat i kontroller för rattonykterhet eller annan drogpåverkan. Under motsvarande halvår 2013 återkallades 746 körkort efter kontroll. Det blir en ökning av indragna körkort på grund av onykterhet med ca 250%. Hur kan det komma sig att det ökar Även ifall trafikpolisen har fått effektivare metoder och bättre utrustning så kan det inte var hela förklaringen. Något har hänt. Fler människor väljer att ta bilen eller motorcykeln då de druckit alkohol eller tänt på. Jag vet inte hur man skall göra för att komma till rätta med problemet.
Bild lånad av folkbladet

Det jag däremot vet är att fler berusade förare i trafiken äventyrar min och mina medtrafikanters säkerhet. Redan 2008 räknade man med att det fanns 20 000 onyktra förare i trafiken varje dag. Håller statistiken skulle det innebära att vi idag har minst det dubbla. Mer än 40 000 berusade förare i trafiken målar inte upp någon bra eller trevlig bild av trafikmiljön år 2013. Någon påstod att man möter en berusad förare lika ofta som man möter en taxi. Tanken är otäck och något måste göras. Skall vi ändra på attityden måste vi börja prata om problemet.
Bild lånad av NTF

Se till att vänner som druckit inte sätter sig i bilen och kör hem. Att inte tacka ja till skjuts av berusade förare och upplysa om varför. Att ta upp telefonen och ringa till polisen och anmäla den som kör berusad är inte okamratligt det är att vara en god och ansvarsfull medborgare och medtrafikant. Jag vill inte lägga några moraliska aspekter på att dricka alkohol. Personligen gillar jag att dricka ett par öl eller några glas vin eller ta en whisky ibland. Vad man däremot inte skall göra är att blanda ihop bil eller mc körning och alkohol. Du riskerar inte bara ditt eget liv utan även dina medtrafikanters.

Gasa lugnt och kör nykter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar