tisdag 13 augusti 2013

Bilisterna måste börja titta efter

Motorcyklister syns om man tittar efter dem. Om man som bilist inte tittar efter motorcyklar kommer man inte heller att se några.

Den 4 Juli publicerade SVT en artikel på sin hemsida där de fastslog att: Bilister orsakar mc-olyckor. Enligt statistik från försäkringsbolaget IF är det i nio av tio kollisioner mellan bil och motorcykel bilistens fel. 9-1 till bilisterna således. Om nu IF.s statistik stämmer och det är så att bilisterna är orsaken till 90% av olyckorna är det märkligt att det talas så tyst om detta.


Nästan alltid när det diskuteras mc-olyckor talas det om hojåkarnas extrembeteende och att motorycklister kör för fort. Det talas om bättre riskutbildningar och hårdare krav på de som skall ta mc-kort. Det jag undrar över hur man från trafikverket och transportstyrelsen tror att mer utbildning och hårdare krav på de som tar mc-kort skall kunna leda till att bilisterna blir mer uppmärksamma? Här gör man enligt min mening ett tankefel. Som jag skrivit flera gånger tidigare hjälper det inte med varselvästar eller ens om alla motorcyklister hade haft en orange saftblandare uppe på hjälmen så länge inte bilisterna tittar efter motorcyklar.
bild lånad av Aftonbladet

Det är hög tid att börja ställa krav på bilförarna när det gäller deras uppmärksamhet på medtrafikanter. Kör man bil måste man vara medveten om att man delar vägen eller trafikmiljön om man så vill med andra trafikanter inte bara med andra bilister. På något vis måste transportstyrelse, trafikverket, trafikpolisen, NTF, försäkringsbolagen, SMC, motormännen med flera hjälpa till att få Sveriges bilister att inse att det finns motorcyklar ute på vägarna.

Skulle landets bilförare bli lika uppmärksamma som landets motorcyklister så skulle antalet kollisioner mellan bilar och mc teoretiskt sett minska med 80% och det vore ett rejält kliv närmre de så kallade nollvisionen.

Länk till SVT:s artikel 

Ha en fantastisk tisdag och kör inte fortare än din skyddsängel kan flyga

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar