lördag 10 augusti 2013

Preliminär statistik för dödsolyckor 2013

Igår publicerade SMC en preliminär sammanställning av årets dödsolyckor på motorcykel. Även om antalet som med säkerhet kommer att bli större än 2012 så finns det positiva tendenser.

Statistik är inte enkelt särskilt inte när urvalet och parametrarna är både få och små. Hittills har det i år enligt trafikverket omkommit 27 personer som kört motorcykel. 27 av landets ca 300 000 motorcyklister utgör en mycket liten del. Ifall jag räknat rätt är 27 av 300 000 0,09promille. Detta är egentligen så få att det är svårt att försöka tolka ut några säkerställda tendenser.

När det gäller såhär få inblandade är det svårt att veta ifall det verkligen skett någon reell förändring eller eller ifall förändringen endast är slumpartad. Tittar man på statistiken SMC sammanställt kan man glädjande nog se att antalet dödsolyckor där förarna kör supersporthoj har minskat. Bra att det skett en förändring här. Kritiken har många gånger varit både hård och orättvis mot de som valt att köra supersporthoj men nu verkar det ske en förändring. Extrembeteendet i trafiken verkar att minska bland sporthojpiloterna.
BKK hos SMC (broms och kurv kurs)

Kanske är det så att arbetet med att implementera säkerhetstänk faktiskt börjat att ge resultat även i denna grupp. Kanske är SMC:s broms och kurvkurser där man få lära sig att hantera hojen på bana en bidragande orsak. Jag vill gärna både hoppas och tro att så är fallet. Även om årets dödstal redan överskridit 2012 års siffror så är ändå dödsolyckorna mycket få. Det är inte så farligt att köra motorcykel som många tycks tro. Därmed inte sagt att man inte behöver att ta det försiktigt.

Vill du läsa SMC:s artikel klicka här

Ta det försiktigt på vägarna i helgen och betrakta var bilist likt älgen.
Ha den bästa lördagen på länge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar