onsdag 18 september 2013

Det är insidan som räknas

Ah duu hur faan ser du ut? Ett gammalt fint k-märkt gammalt malmöitiskt uttryck tillika en låt av Nisse Hellberg och Wilmer X. Jag tänker inte i första hand på ditt yttre utan på vad du har på dig under hojkläderna.

Nu är det börjar bli lite kallare så tar man på sig lite extra kläder för att slippa frysa på hojturen. Det är antagligen en självklarhet för de flesta. Me vad ska du ta på dig? Det verkar inte lika självklart för alla. De flesta av oss drar på en extra tröja och kanske ett par långkallingar eller ett par joggingbrallor under hojkläderna. Sedan åker vi en tur och när vi kommer hem konstaterar vi att "Fy fan så kallt det var".
Det är ju inte såhär man vill känna sig efter en hojtur.

Att du blev kall berodde minst lika mycket på vad du hade på dig som på väderleken. Med rätt utrustning behöver man inte frysa. Åker man till fjällen på skidsemester så är man noga med hur man klär sig. detta verkar vi glömma bort när det är dags att köra motorcykel. Men hur skall man klä sig? Principen är enkel, lager på lager. Ju kallare dess då fler lager. Sedan skall man använda så kallade funktions material. Kläder som inte suger upp svett utan transporterar bort svetten från kroppen. Har du bomull närmast kroppen blir den iskall så fort den blir fuktig och då värmer den inte alls.
Superunderställ lägg märke till det vindtäta fantomenkalsongerna. Garanterat osexiga men funktionella.

Ett så kallat superunderställ transporterar bort fukten och lämnar ett torrt luftlager närmast kroppen som värms upp av din egen kroppstemperatur. Blir det ännu kallar kan du lägga till ett lager fleece kläder. Den lite tunnare varianten de vi kallar microfleece. Skulle det sedan bli "svinkallt" kan man ta ytterligare ett lager med fleece.
Alldeles vanliga fleece kläder. 

Det finns även varianter med vindstopper om man har ytterplagg som inte är helt vindtäta. Klär man sig på detta sätt kan man hålla värmen utan att vara så påbyltad att man känner sig som en Michelin gubbe. Har du löst ryggskydd med njurbälte så sätt detta mellan understället och fleecetröjan så du får ett luftlager runt njurbältet också annars kan du bli kall på ryggen.. Med rätt kläder slipper man att frysa och det blir betydligt roligare att åka hoj. Till och med mc-handlarna har börjat att fatta det där med riktiga underställ. Kör till din närmsta handlar och kolla in utbudet. Gör en investering och förläng säsongen ett par veckor till.

Ha en trevlig onsdag snart är det helg igen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar