tisdag 17 september 2013

Snart är det dags att ta det lite försiktigare

Hösten närmar sig med "stormsteg" i går morse stod regnet som spön i backen. Hojåkning var kanske inte det första man tänkte på när man tittade ut från sovrumsfönstret.

Det är vädret till trots inte dags att hänga läpp ännu. Det kommer att finnas möjlighet till många fina åkdagar innan det är dags att ställa in hojen på vintervila. Det finns dock en del saker man behöver tänka på när det är dags för höstturerna. Det finns flera saker som gör ditt väggrepp sämre än under sommarsäsongen. Det första är den sjunkande temperaturen. När det bli kallt ute blir däcken inte lika varma. Ett kallt däck är ett hårt däck och ett hårt däck får sämre väggrepp. Nästa fara är jord och halm.

Just nu håller bönderna på och höstplöjer. Det innebär att dom drar med sig jord och halm upp på vägarna när dom kör mellan sina åkrar. Jord och halm kan bli mycket glatt både i vått och torrt tillstånd, så här gäller det att se upp. Du kan inte veta hur det ser ut bakom nästa kurva eller bakom nästa backkrön. Här gäller det att vara förberedd. Nästa farshot på höstturerna är löv. När träden börjar att tappa löv och dessa singlar ner och lägger sig på asfalten kan det bli nästan lika halt som en isfläck särskilt om det är blött.

Ta nu inte detta som en förevändning att låta hojen stå, hösten kan vara en mycket vacker tid för hojåkning. Se istället till av slå av lite på gasen och var lite förberedd så är det inga problem. Visst blir det kallare men man kan ta på sig mer kläder. Om man i Norra Sverige kan köra snöskoter när det är -25 så borde väl vi kunna köra hoj i +5. Än finns det många vägar att åka och platser att besöka.

Ha en underbar tisdag

1 kommentar:

  1. Jag hoppas kunna köra till jobbet på hoj ett bratag till, hoppas på en lååång höst :)

    Det jag märkt hittills (Då det trotts allt är min första sessong) är att morgondaggen är livsfarlig :)

    SvaraRadera