torsdag 19 september 2013

Lite extra värme i händerna

Händerna är kanske de kroppsdelar som är mest utsatta under en kall hösttur. Varmare handskar är en väg att gå. Skulle inte det räcka till finns det ytterligare hjälp att få.

Svaret på de kalla händernas bön heter värmehandtag. Det finns ett ganska stort utbud de billigaste kostar bara några hundralappar. Så länge man inte störs av svarta gummihandtag så är det inga problem att hitta ett par som värmer. Har man nu köpt dyra fina handtag i krom från Küryakyn eller någon annan bling bling tillverkare kanske man inte vill byta bort dem mot svarta gummidito trots att man slipper frysa om händerna.
Praktiskt men fult ;-)

Men var inte orolig det finns lösningar för den som vill ha snygghandtagen kvar. Man kan nämligen köpa värmehandtag i form av tunna elelement man skall placera mellan handtaget och styret. Har man nu de där dyra fina kromhandtagen så kan det vara svårt att få in folieelementet mellan handtaget och styret.

Här går det bäst med gummi eller foam handtag som expanderar till skillnad från metall.  Men oroa dig inte det finns en lösning.. Man monterar folieelementet i styret. Visst det blir lite "klyddande" men vad gör man inte för att det skall se snyggt ut. Såhär gör du. Demontera dina handtag. Det går lättare om man kan blåsa i lite tryckluft mellan styret och handtaget. När detta är gjort är det dags att borra hål i styret så att du kan få ut kablarna. stick in en ståltråd i hålet så att den kommer ut i styrändan. Denna tråd skall du använda för att dra ut kablarna med. nu behöver du två 15cm långa bitar av elrör. Skär en längsgående skåra i dessa så att de går att klämma ihop dem. elrören skall hålla folieelementen på plats fäst kablarna i ståltråden så att du kan dra ut dem genom hålet.

Linda folieelementet runt plaströret och för in hela paketet i styrändan. se till att dra lite i kabeln där den kommer ut ur hålet. Detta för att den inte skall komma i kläm så det blir kortslutning. Nu kan du montera handtagen igen. Använd hårspray när du skall trycka på handtagen. Ett fint gammalt trick. Det glider när det är vått och limmar när det torkar. Placera strömbrytaren till värmehandtagen på lämpligt ställe. Tar du ström till handtaget direkt från batteriet? se då till att montera en säkring på kabeln till plus polen. Titta i manualen till värmehandtagen vilket ampertal du skall ha på säkringen. Tänk också på att montera säkringshållaren så nära batteriet som möjligt så slipper du att elda upp din motorcykel om kabeln skulle kortslutas och bli förvarm. Lycka till eller som elektrikern sa "Friskt kopplat hälften brunnet"

Ha en underbar torsdag snart står helgen för dörren

3 kommentarer:

  1. Får nog bli värmehandtag på gsx´en snart, börjar bli lite småkyligt om mornarna påväg till jobbet :)

    Du har inget bra tips för att få bort morgonimman i visiret ?

    Tackar som vanligt för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Bra blogg, mycket intressanta inlägg.

    SvaraRadera
  3. Tycker samma här. Riktigt läsvärd blogg.

    SvaraRadera