onsdag 25 september 2013

These Boots are made for riding

These boots are made for walking sjöng Nancy Sinatra någon gång på 20 talet. Nu va det kanske inte direkt walking det skulle handla om idag utan snarare riding. Tänkte försöka reda ut hur man väljer mc stövlar.

Någon sa att riktiga mc stövlar är en av de viktigaste delarna av din mc klädsel. En bruten fot är väl antagligen inte någon skada man avlider av. Däremot innehåller foten en mängd småben så skadorna kan bli komplicerade och svåra att läka ihop på rätt sätt. Ett komplicerat brott på foten kan leda till livslång invaliditet.

Det finns så klart flera olika aspekter på mc-stövlar. Givet vis skall dom skydda bra vid en olycka. Vidare skall de skydda mot kyla väder och vind. De skall helst tåla väta. Sedan skall de vara bekväma. Det får inte vara så trånga eller otympliga att man tappar känslan för fotreglagen. Det gäller framför allt att ha känsla för att kunna moderera bakbromsen. Det kan vara livsavgörande. Gränsen är hårfin mellan en hård inbromsning och att trampa för hårt så att man får en bakhjulssladd. Vad finns det då för typer av stövlar? De mest säkra men också de hårdaste och mest otympliga är motocross eller enduro stövlar.

Dom ger ett mycket bra skydd både för fot fotled men även för underbenet. Ofta har dom spännen likt slalompjäxor så att man kan reglera så att de sitter riktigt tight. Antagligen inte det mesta bekväma man kan ha på fötterna ifall man skall åka på långtouring.

Då är det bättre men en traditionell mc stövel. Sådana finns både i läder och textil och med eller utan Gortex membran.

Den skall ha en vridstyv sula och bra skydd för tår fotknölar och vrist. Sedan finns det ju också så kallade mc-skor inte fullt lika säkra som mc stöveln då de saknar skydd för vristen, men de ger ändå ett hyggligt skydd.

Men vanliga skor då? De saknar skydd och vridstyv sula och är tämligen värdelösa. Arbetsskor, skyddskängor eller arbetsstövlar borde ju också funka men har kanske inte samma coolhetsfaktor som ett par riktiga mc stövlar. Lågskor, badtofflor och sandaler behöver man nog inte ens nämna i detta sammanhang. Ja men vad åker du i för stövlar då, kanske du undrar?

Jag har ett par Oxtar GTX Custom. Riktiga mc-stövlar som ser ut som ett par klassiska engeneer boots. Förutom att det är en skön och bekväm stövel se har dom gortexfoder så att den är vattentät. Vad man sedan till syvende och sist väljer är väl lite samma sak som när man väljer hoj. Man väljer efter tycke och smak. Köp något som känns bra och som du tycker är snyggt, men kom ihåg att det är onödigt att tumma på säkerheten. Det finns mycket att välja på. Gå till din lokala mc-handlare så hjälper han eller hon dig att hitta det som passar just dig.

Ha en underbar onsdag. Själv skall jag gå på kurs för att lära mig att blogga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar