lördag 5 oktober 2013

Åkväder på gång

Aftonbladet och flera väderlekstjänster basunerar ut att det skall komma för årstiden varmt väder. Visst låter det underbart och visst blir man sugen på att ut och köra hoj.

Tittar man på väderkartan så ser det bra ut i nästan hela landet. I alla fall ur hojåkarperspektiv. På någon plats skulle det finnas möjlighet för temperaturer ända upp till 18 grader. Visst är det underbart när man kan få en extra hösttur.

Den svala fuktmättade luften gör att hojen går extra bra och är man bara rätt klädd blir åkupplevelsen lika bra som vanligt. Jag vill ändå rikta ett varningens ord. även om luften inte är så kall är det kallt på marken. Du får inte upp temperaturen på däcken på samma vis som en sommardag.

Däcken är anpassade till sommarvägar. Det gör att gummiblandningen inte blir lika mjuk i kall väderlek och du får sämre väggrepp. Det gäller alltså att ta det lite försiktigt. För utom att däcken greppar sämre kan löv som faller på vägen i fuktan bli halt som såpa.

Låt inte detta avskräcka dig från att ge dig ut. Ta en hösttur det kan vara nog så trevligt tänk bara på att du inte kan köra på samma sätt som en varm sommardag. Det stämmer som man lär ut på körskolan. Anpassa farten efter väderlek. Ha en trevlig lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar