torsdag 3 oktober 2013

Smc skriver pressmeddelande om vajerräcken

Det norska förbudet mot vajeräcken är ett föredöme i trafiksäkerhet skriver SMC i ett pressmeddelande.

SMC är snabba att haka på trenden efter att det norska beslutet kom. Som jag skrev här om dagen beslutade. Norska mydigheter beslutade här om dagen att det sju år gamla förbudet mot vajerräcken skulle kvarstå trots att Norska Vägvesendet ville häv beslutet. Det är bara att gratulera NMCU ( Norsk Motorcykel Union ) och de norska motorcyklisterna att de även i framtiden slipper detta djävulstyg.
Bild NMCU

SMC föreslår nu Svenska myndigheter att även de skall se till alla trafikanters bästa och förbjuda vajerräcken eftersom de utgör en fara för landets motorcyklister. SMC skriver i sitt pressmeddelande att det finns andra typer av räcken som är bra för alla fordonsslag inte bara för personbilar. Jag undrar hur läge det skall behöva fortgå innan våra folkvalda öppnar ögonen och inser fakta. Man får innerligt hoppas att de politiker som sysslar med trafiksäkerhetsfrågor vaknar till och tittar hur man gjort i Norge. Det hr under många år talats så fint om den så kallade "nollvisionen". Nu är det dags att visa att man menar allvar och att denna vision även gäller motorcyklister. Som hojåkare är jag trött på att höra de dumma argumentet att vajerräcken räddar liv. Denna utsaga gäller inte ur motorcyklistens synvinkel.

Läser man rapporter från Trafikverket och Transportstyrelsen träffar man ibland på påståendet att teorin som beskriver vajerräcken ur motorcyklistens synvinkel som "osthyvel" eller "äggdelare" inte stämmer. Motorcyklister som krockar med vajerräcken går sällan i mer än två bitar. Jag är inte intresserad att som motorcyklist gå i två bitar vid en olycka bara för att vara med och bidra till en nollvision för bilisterna. Nollvisionen skall gälla alla trafikanter även vi som far fram på två hjul. Nu håller vi tummarna för att SMC skall kunna förmå våra politiker att ta första steget mot ökad trafiksäkerhet för alla.

På denna länk kan du läsa SMC:s pressmeddelande i sin helhet.

Ha en underbar torsdag. Idag rekommenderas ärtsoppa till middag. Det kan vara gott med något värmande i höstkylan.

1 kommentar: