fredag 4 oktober 2013

Det där med MC klubbar

Idag tänkte jag försöka reda ut begreppen då det hela är lite rörigt. Det finns många skillnader som kanske inte är så självklara för alla som åker hoj.

Här i Sverige har vi begreppet motorcykelklubb. Det kallar vi generellt sett alla olika sammanslutningar  som har med hojåkare att göra oavsett om det är en ryggmärkes klubb. En märkesklubb eller ett förening för folk med gemensamt motorcykelintresse. I USA gör man i allmänhet skillnad på MC-clubs och Riding-clubs. på svenska ungefär MC klubbar och MC föreningar.
Även om SOA bara är en klubb i en TV serie så är ryggmärket rätt för en MC klubb

En MC klubb bär i allmänhet ett tredelat ryggmärke på västen  och ett fyrkantigt märke med MC medan MC föreningen har någon annan typ av klubbmärke vilket nödvändigt vis inte behöver sitta på en väst.
En av det största amerikanska föreningarna som nu har avdelningar i Sverige

En annan viktig skillnad är att MC-klubbarna ofta är ganska små. ofta är man bara en handfull personer och sällan fler än 20. Medlem i en MC klubb blir man genom att bli invald av de befintliga medlemmarna. Hos de flesta klubbar måste man vara provmedlem ett tag innan man kan bli inröstad. Hos en MC-förening kan vem som helst  som uppfyller stadgar och grundkrav bli medlem genom att betala in medlemsavgiften.

För att vara en MC-klubb skall man förutom att ha sitt ryggmärke också ha en klubblokal. Detta för att kunna ta emot och umgås med andra MC-klubbar. De flesta MC-klubbar har ett stort nätverk av vänklubbar som man umgås med. En MC- förening kan givet vis också ha en klubblokal men det är inte nödvändigt.
En av Sveriges största MC-föreningar

De flesta MC-klubbar har en gång i tiden kommit till genom att ett gäng kompisar skaffat en lokal för att kunna meka med sina hojar. Sedan har relationen fördjupats och man har startat en MC-klubb. Man kan givet vis fördjupa sig i detta ytterligare men idag nöjer jag mig med att skrapa på ytan. Glöm inte att lyssna på dagens länk. Fredrik Lindström busringer till Sofia Hogs som är en legendarisk MC-klubb i stockholm

Visst blir man lite imponerad av killen som svarar på Sofia Hogs. Han håller masken och uppträder respektfullt genom hela samtalet. Ha en underbar fredag jag håller tummarna för att det skall bli lite åkväder i helgen än är inte säsongen slut.

1 kommentar:

  1. Ja jag har hört ryktas att det ska bli fint väder här i småland nästa vecka iallafall.
    Vädergudarna förklarade för mig att idag är sista dagen jag kör marauder till jobbet, det var läskigt halt ute och 2 - 3 plusgrader, slutade med att jag var tvungen att vända för att åka hem och hämta bilen....

    Men man kan ju hämta hojen på lunchen :))

    SvaraRadera