söndag 29 september 2013

Norrmännen är inte så dumma som ryktet gör gällande.

Visst har man både hört och berättat en och annan Norge historia i sina dar men nu är det slut med det. Det har nämligen visat sig att Norska regeringsledamöter och Norska statstjänstemän är kapabla att fatta långt klokare beslut än vad våra folkvalda lyckas göra.

Idag handlar det om vajerräcken. Ni som följer min blogg vet att detta varit på tapeten tidigare. Nu har det dessbättre tagit en vändning som förhoppningsvis kan läcka över lite från vårt broderland så att våra politiker och tjänstemän på Trafikverket och transportstyrelsen kan ta ett lika klokt beslut.

Redan 2006 infördes det förbud mot vajerräcken längs de Norska vägarna. Förbudet infördes just med tanke på motorcyklisternas säkerhet. Under senare år har Statens Vegvesen  som motsvarar vår Transportstyrelse arbetat för att man skall häva detta förbud. När Statens Vegvesen började slå på stora trumman kavlade NMCU ( Norsk motorcykel union motsvarande SMC ) upp armarna och gick till motattack.

Man hade samlat fakta och vässat argumenten bland annat med hjälp av SMC. NMCU:s främsta argument har varit att vajerräcken är mycket farligare för motorcyklister än alla andra typer av vägräcken. Med hjälp av statistik har  NMCU visat att vajerräcken inte ger några vara sig ekonomiska, praktiska eller trafiksäkerhetsmässiga  vinster. Samferdseldepartementet Norges motsvarighet till  vårt f,d kommunikationsdepartement meddelar i ett pressmeddelande att beslutet mot förbud mot vajerräcken kvarstår.

Departementets beslut grundar sig på motorcyklisternas otrygghet och att motorcyklisterna redan är en utsatt grupp. Man konstaterade också att vajerräcken hade onödigt höga underhållskostander i för hållande till andra typer av vägräcken. Nu undrar man bara när våra politiker med hjälp av alla kloka tjänstemän på Transportstyrelsen, Trafikverket och Näringsdepartementet skall ta ett lika klokt beslut.

Jag vet att SMC jobbar med frågan och bedriver lobbyverksamhet för att få till stånd en förändring här. Jag hoppas beslutet kommer snart annars blir det snart fritt fram för Norrmännen att berätta historier om dumma Svenskar.

Dagen länkar för dig som vill läsa mer
Samferdseldelpartementets pressmeddelande
NMCU

Ha en skön söndag. Det ser ut att bli åkväder i alla fall i södra Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar