onsdag 2 oktober 2013

Det går knackigt för hojtidningarna

I augusti kastade MC-Nytt in handduken en epok som varade i 54 år har gått i graven. Visserligen var det ett tag sedan jag prenumererade på MC-Nytt men det kändes ändå vemodigt när jag fick höra att det inte skulle bli något augustinummer  2013.

MC-nytt hade hängt med sedan 1959 och funnits i mitt hem hela min uppväxt. På 60 och 70 talet var den helt dominerande.

När Allt om MC dök upp i kioskerna betraktades den med viss skepsis. Idag är det den som lever vidare. tänk så fel vi hade.

Det borde egentligen finnas rum för fler MC-tidningar kan man tycka. Vi är ju faktiskt fler än 300 000 hojåkare i landet.
Årgång 1963 i fin samlingspärm

Kanske är det så att det var MC-Nytts bredd som också blev dess fall. Precis som Allt om Mc skrev man om allt från speedway till roadracing och från cutom via offroad till sporthojar.
Såhär såg det ut 1972

Tittar vi på övriga Svenska MC-Tidningar så är de andra mer specialinriktade. Race-puttarna läser Bike och hojbyggarna MCM.

Harleynördarna läser Big Twin veteran fantasterna Classic bike medan västfolket läser Scanbike. utöver detta så har vi ju en mängd klubbtidningar med SMC:s MC-Folket i spetsen. Många av märkesklubbarna håller sig med egen tidning.

En annan stor konkurrent till MC tidningarna är givet vis internet. Det är ju så att alla nyheter som kommer i mc-tidningarna om nya modeller provkörningar teknisk information mm går att hitta på nätet och ofta händer det att det som skulle vara en nyhet i MC-Tidningen läste vi på nätet för flera veckor sedan. Som MC-Tidning är det inte lätt att försöka konkurrera med nätet. Skall tidningarna överleva är det nog viktigt att som flera av tidningarna ovan försöka satsa på en kanske mindre men tydligare målgrupp. Försök att hjälpa till att hålla MC-tidningarna igång det är en viktig del av den Svenska hojkulturen och kan inte ersättas av surfande på nätet, även om jag är oerhört glad och tacksam för att just du läser min blogg.

Idag är det Onsdag och halva veckan har gått. Snart kommer helgen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar