fredag 18 oktober 2013

Bosch och KTM tar ytterligare ett steg när det gäller säkerhet.

Igår skrev jag om ABS bromsar och dess utveckling. Nu har Bosch tillsammans med KTM tagit ett nytt steg i utvecklingen och lanserar ett hjälpsystem som de kalla MSC

MSC står för Motorcycle Stability Controle. översatt till Svenska  ungefär Stabilitetsavkännare för motorcyklar. För utom de funktioner som ABS bromsarna har har man kopplat ihop detta system med flera andra sensorer eller avkännare som hjälper dig att få bättre kontroll över din hoj. Den känner av hur du lutar hojen och den känner och avhjälper ifall du skulle vara på väg att förlora fästet.

Systemet hjälper till att modera bromsverkan och förhållandet mellan bak och frambroms för att bromsverkan skall bli optimal. Systemet gör det också möjligt att bromsa i kurvor utan att gå om kull. MSC lansera med 2014 års modell av KTM 1190 Adventure. System skall också mot kostnad kunna eftermonteras på KTM av 2013 års modell. Enligt tillverkaren så skall detta system inte påverka körkänslan. Hur det är med detta skall jag låta vara osagt tills jag läst en test eller provkört själ. I vilket fall som helst så låter det spännande och fungerar det som utlovat är jag ganska säker på att vi kommer att se MSC eller liknande system på fler hojar i framtiden.

Här kan du titta på Bosch och KTM:s reklamfilm
Ha en underbar fredag och njut av helgen så länge den vara. Ta gärna en hojtur men se upp för höstlöven om du inte har en KTM med MSC.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar