söndag 13 oktober 2013

Hjälp Trafikverket på traven.

Efter onsdagens uppdrag granskning visade Trafikverket med klar tydlighet att de inte fullt ut klarar av sitt uppdrag. Riksdag och regering verkar inte riktigt ha förstått allvaret och konsekvensen av att Trafikverket inte har tillräckligt med resurser för att hålla landets vägnät i ett godtagbart och trafiksäkert skick.

I en sådan stor organisation som Trafikverket är det som privatperson svårt att få en inblick i hur budgetarbetet ser ut eller hur anslagen fördelas. Jag inser också att det inte kan vara enkelt att förutsäga hur vägnätet kommer att slitas. Jag förstår också att det kan vara svårt att förutsäga naturens påverkan, om det blir en kall vinter, ifall det kommer mycket snö och om det blir mycket tjälskador. Detta till trots tycker jag inte att det är OK att äventrya säkerheten för landets trafikanter på grund av att man är dumsnål för att kunna hålla budget. Särskilt inte som man samtidigt basunerar ut tankar och idéer kring trafiksäkerhet och nollvision. I debatten blir ofta de som förolyckats eller skadats utmålade som fartdårar. När det gäller singel olyckor kan detta antagligen innehålla ett uns av sanning.
Bild lånad av SMC
När det gäller olyckorna på E4 mellan Trosa och Nyköping och de norr om Gävle som tagits upp i Uppdrag Granskning går det inte att skylla olyckorna på för hög hastighet även om man från Trafikverket försökte påskina detta. Statistik visar att Sveriges motorcyklister ligger i topp när det gäller riskmedvetenhet och gott uppförande i trafiken. Det känns förmätet när Trafikverket försöker skylla ifrån sig på de motorcyklister som omkommit och skadats på grund av undermålig vägbana. I detta läget vore det både smartare och moraliskt riktigare att erkänna vad som skett och medge att berodde på bristande resurser.
På denna sträcka omkom en mycket rutinerad mc-förare på den glashala sommarvägen
Visar inte Trafikverket att deras resurser inte räcker till föra att underhålla vägnätet och för att hålla landets vägar så trafiksäkra som möjligt kommer de heller aldrig att få tillräckligt med resurser. Jag kan begripa att det är svårt för Trafikverkets ledning att erkänna att de hade fel. Att ta på sig skulden för ett antal trafikanters död är inte lätt att bära. Skall vi skapa möjligheter att nå nollvisionen måste Trafikverket ta tjuren vid hornen och visa på bristande resurser och omöjligheten att hålla det svenska vägnätet i trafiksäkert med de resurser man blir tilldelade ur statskassan. Först då slipper Trafikverket låtsas att allt är bra och att alla olyckor som sker är trafikanternas fel.

Ha en trevlig söndag i det vackra höstvädret. Vill du som privatperson hjälpa Trafikverket på traven att snabbt kunna få reda på fel och brister i vägnätet eller på vägunderhållet eller du kanske har andra tankar och funderingar du vill dela med dig av? Då kan du använda länken nedan så kommer du till Trafikverkets kundtjänst där du kan posta meddelande. Lägg ett bokmärke i din smartphone så kan du stanna till och skriva ett meddelande till Trafikverket när du ser fel eller brister i vår trafikmiljö.

Trafikverkets kundtjänst

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar