tisdag 29 oktober 2013

Dags för vinterförvaring?

Nu är det många som börjar att ställa in hojarna för vintervila. idag tänkte jag dela med mig av några små tips för att hojen skall må bra över vintern

Service och den biten tänker jag inte prata om idag det spar vi till ett annat tillfälle. Batteriladdare har jag skrivit om tidigare och jag rekommenderar absolut att du skall ha en så kallad "smart" laddare som förutom att hålla laddningen på rätt nivå också motionerar ditt batteri så att det håller sig starkt och friskt länge.

När hojen skall ställas undan skal man börja att fundera över om den står i varm eller kallgarage. Skall den stå i kallgarage finns det några fler åtgärder man bör vidta. När hojen skall stå en längre tid är det bra ifall tanken är helt fylld med bensin. Då finns det ingen plats för att bilda kondens som kan få tanken att rosta på insidan. Rost i tanken kan medföra igensatta bränslekranar och de kan också täppa till bränslefilter och i värsta fall munstyckena i förgasaren. Kondens och fukt är hojens värsta fiende under vinterförvaringen. störst risk är det i ett kallgarage. Men man behöver inte oroa sig det finns hjälp att få.

Ett bra skydd är att skaffa sig en flaska multispray 5-56, WD40 eller liknande. Man tvättar rent sin hoj och sedan sprayar man multispray på alla metalldelar inklusive de lackerade.

Nu har hela hojen fått en fet skyddande hinna som står emot kondens och förhindrar rostangrepp. Multisprayhinnan är lätt att tvätta av till våren, det räcker med vanligt bilschampo. Har man som jag en hoj med ramrör under motorn kan det vara bra att lyfta hojen med en mc-lyft.

En sådan kan man köpa på Biltema eller Jula för ca en tusenlapp. Råkar man ha en palltruck som står och skräpar funkar det lika bra. Har man sporthoj finns det depåstöd att inhandla från några hundralappar styck och uppåt.

Detta kan du kombinera med ditt centralstöd om du har et sådant så får du båda hjulen i luften. När du gett hojen en omgång med multispray och pallat upp den så hjulen är i luften är det bra att koppla på batteriladdaren och invänta nästa säsong.

Ha en underbar tisdag. Idag rekommenderas kokt torsk med kokt potatis äggsås och gröna ärtor.

1 kommentar: