söndag 27 oktober 2013

Ny hjälm i gammal stil

Om man som jag åker customhoj så kan man kanske känna att en modern hjälm inte riktigt ökar coolhetsfaktorn. Att försöka förena gammaldags hjälmar med modernt säkerhetstänk är inte alltid så lätt.

När man lite romantiserat pratar om hojåkning så vill man ju gärna känna lite "wind in the face" Ofta tänker jag att fan man skulle haft en öppen hjälm. visst skulle det vara tufft. Det ser rebelliskt ut samtidigt som man får uppleva fartvinden rakt i ansiktet.
Ett gammalt "vurpollon"ser kul ut men ger knappast något säkert skydd

En heltäckande hjälm har långt ifrån samma collhetsfaktor  som en öppen hjälm. Tittar vi däremot ur säkerhetsperspektiv finns det inget huvudskydd som slår integralhjälmen. Den öppna hjälmen är ofta ett sätt för oss nostalgiker att drömma om den tid som flytt. visst ser det tufft ut men något vidare skydd är det inte. käkrekonstruktion är antagligen inget vare sig enkelt eller trevligt ingrepp. Är man retronörd och gillar saker i gammal stil finns nu chansen att skaffa en nytillverkad modern hjälm i gammaldags stil. Amerikanska Bell Helmets lanserar nu en en hjälm i retrostil som de kallar Bullit.
Bell Bullit. Välvt visir precis som på sin föregångare Bell Star

Designmässigt bygger den på deras gamla klassiker  Bell Star som kom för 40 år sedan. Tyvärr är den i nu läget bara DOT godkänd och har ännu inte fått någon CE märkning så den är i nuläget bara godkänd för Amerikanska marknaden. Men vem vet förhoppningsvis kommer det en europaversion också.

Ha en trevlig söndag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar