torsdag 24 oktober 2013

Motorcyklister ligger på topp igen

När det gäller undersökningar som handlar om uppträdande i trafiken och hur väl olika trafikantgrupper följer trafikregler hamnar nästa alltid i topp. Så även i den senaste.

Undersökningen har genomförts av Motormännen. Den bygger på mer än 4000 observationer i 15 kommuner. Det man ville utröna var hur väl landets olika trafikantgrupper följer stopplikten vid stoppskylt. Om man först tittar på privattrafikanter och jämför dem med yrkestrafikanter så var skillnaden inte så stor men till yrkestrafikanternas fördel. 33% av privattrafikanterna och 31% av yrkestrafikanterna stannade inte vid stopplikt. I min värld är det lite skrämmande att var tredje fordon i snitt struntar i stopplikten. Sämst på att stanna vid stopplikt var Taxibilar  47% nästan hälften av alla taxichaufförer struntade i stoppplikten och körde rätt ut över heldragen linje.
Kanske inte såhär man vill få stop på sin mc

Detta får mig att tänka på en gammal historia om en man som åkte taxi i Stockholm. Vi första rödjuset gasade han på och åkte rakt ut utan att se sig för. Vid nästa lika så. Då chauffören kom till den tredje ljuskorsningen var det grönt och chauffören tvärnitade. Varför stannar du nu undrade passageraren det är ju grönt. Chauffören vände på huvudet och sa. Det är väl självklart det kan ju komma en taxi.

När det gäller privatbilisterna 33% och bland motorcyklisterna var det 22%. En tredjedel bättre än privatbilisterna men 22% är ändå alldeles för många. I undersökningen påstår man att skillnaden beror på högre riskmedvetenhet hos landets motorcyklister. Så är det kanske men jag tycker ändå att siffran är för hög.
Dessa bilder kommer från en mc-olycka med dödlig utgång då en buss inte stannade vid stoppskylten

Jag uppmanar till en allmän skärpning hos alla trafikanter. Jag är nämligen ganska säker på att vi skulle förbättra olycksstatistiken ytterligare ifall alla trafikanter blev bättre på att stanna vid stopplikt. Bäst bland yrkesförarna var bussförarna där 19% struntade i stopplikt.
Egentligen är det skandal att nästan var tredje trafikant struntar i stopptecken. Nästa gång du kommer till en stoppskylt så glöm inte att använda bromsen. Stanna och se dig för det kan vara skillnaden mellan liv och död. Du kan också spara en hel del pengar. Bötesbeloppet för att man brutit mot stopplikten är 2500kr.

Undersökningen i sin helhet kan du läsa på SMC:s hemsida

Ha en underbar dag. Idag är det kanske dags för ärtsoppa igen det är ju ändå torsdag.

1 kommentar:

  1. Att var tredje bilist ignorerar stopplikten är ju skrämmande, jag hade aldrig kunnat föreställa mig att det var så illa alltså... =/

    SvaraRadera