tisdag 22 oktober 2013

Sugen på att bygga något nytt?

Går du i byggtankar eller fungerar du på att bygga om din hoj? Det skulle ju kunna vara ett trevligt vinterpyssel. Men hur vet man vad och hur man skall göra.

Visst man kan gå ut i garaget och starta vinkelslipen och sätta igång att kapa men då finns risken att man stöter på patrull när det är dags för besiktning. Lite enkelt kan man dela customiserade hojar i 3 kategorier. En liten ombyggnad som inte påverkar möjligheten att besiktiga som orginal. Nästa steg är det vi kalla ombyggt fordon. Det är precis som det låter. Dessa byggen kan innefatta ändring av hjulbas gaffelförsprång och liknande.

Sista gruppen är för de som vill bygga från scratch av antingen egen konstruktion eller bygge från befintliga ramar och delar. Skall man dra igång och bygga så gäller det att hitta rätt bland alla paragrafer och regler annars kommer man förr eller senare att stöta på patrull. Dessbättre så finns det hjälp att få och det kan man få av SFRO. Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation är en organisation som finns till för just dig som har ambitionen att bygga nytt eller bygga om. Genom att samarbeta med SFRO så skall din om eller nybyggda hoj gå igenom utan problem när det är dags för registreringsbesiktning. Börja med att besöka SFRO:s hemsida. Länken hittar du här.

SFRO Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation

När du läst och tittat runt där en stund så kommer du att hittat massor med matnyttig information. Nästa steg blir att skaffa sig ett exemplar av SFRO:s nya bygghandbok

Här hittar du nästan all information du behöver veta. Fundera noga innan du startar ditt bygge. Planera noga och jämför dina tankar och idéer med vad som står i bygghandboken. Innan du startar så kontakta någon av SFRO:s besiktningsmän och diskutera igenom ditt projekt så slipper du förhoppningsvis att få bakläxa när det är dags för SFRO besiktning. Det är bra att ha en dialog med en besiktningsman genom hela bygget. Dessa är ofta mycket rutinerade hojbyggare och har bra koll på vad som funkar. Det finns som sagt ingen anledning att uppfinna hjulet en gång till. Lär dig av andras misstag och lyssna på de som kan och vet så kommer du också att kunna rulla ut ditt om eller amatörbyggda fordon från bilprovningens registreringsbesiktning med ett rent papper.

Ha en helt underbar tisdag i morgon har halva veckan gått.

2 kommentarer:

  1. Hej,

    Alltid lika intressant blogg!
    Jag vill tipsa om att skriva ett par rader och analysera denna videon med tillhörande nyhetsinslag då det trots sin ålder är en förhållandevis het potatis bland mcfolk världen över.

    Ha en bra dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. http://www.youtube.com/watch?v=f5ftcC2I0hc

      Radera