måndag 25 november 2013

Dags att börja skriva önskelista

Nu när det bara är en månad kvar till Jul är det hög tid att börja skriva önskelista. Som hojåkare har du antagligen varit snäll vilket inbringar många goodwillpoäng hos jultomten.

Idag skall jag tipsa om två ovärdeliga saker som dessutom är en perfekt kombination. Den ena är dessutom tämligen värdelös ifall man inte har tillgång till den andra. Låter det kryptiskt? Snart kommer du att fatta hur det hänger ihop. Om man som jag gillar att själv hålla koll på sin hoj och sköta underhåll och småreparationer själv då är en reparationshandbok ett ovärdeligt hjälpmedel. En reparationshandbok kan man köpa hos Bokus eller någon annan internetbokhandel.

Din lokala MC-handlare kan säkert också beställa hem en bok åt dig. En reparationshandbok kostar någon stans mellan 200 och 300kr En väl investerad summa ifall man vill ha lite koll på hur ens hoj är uppbyggd och fungerar. I dessa böcker hittar du förutom reparationshandledningar även servicescheman elschema, tekniska specifikationer och åtdragningsmoment.

Åtdragningsmoment vad är då det? Det är en beskrivning av hur hårt man skall spänna olika bultar och muttrar på din hoj. Hur vet man hur hårt man dragit åt något undrar du kanske. Frågar man en van mekaniker så svarar han kanske att det känner man. Som glad amatör gör man inte det och felet man gör är oftast att man drar för hårt men gängpaj som resultat ifall man har otur. För att slippa dessa nesligheter så skall man skaffa sig en momentnyckel. Det är denna som är tips nummer 2.

På en momentnyckel ställer du in hur hårt du skall spänna muttern eller bulten sedan är det baraatt montera på rätt hylsa och dra tills momentnyckeln klickar till. Momentnycklar finns från 200kr och uppåt. De billigaste är antagligen inte de bästa men man måste inte köpa en digitalmomentnyckel för 2000kr. Lägger man sig i prisklassen mellan 500 och 1000kr får man en nyckel som funkar bra för en glad amatör som mig. Det var dagens tips. kom ihåg att man kan ha en reparationshandbok utan att äga en momentnyckel men en momentnyckel är tämligen värdelös utan reparationshandboken.

Ha en trevlig måndag nu har vi en helt ny arbetsvecka framför oss fylld med spännande upplevelser.

2 kommentarer:

  1. mycke bra julklapps-tips......
    //albin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även om man inte skruvar själv kan en reparationshandbok vara trevlig och lärorik läsning. Det är aldrig fel att känna till hur ens hoj är konstruerad och fungerar. Det brukar i dessa böcker finnas felsökningsscheman vilket kan vara värdefullt ifall man blir stående ute på vägen eller inte får igång hojen när man skall ut och köra.
      //magnus

      Radera