onsdag 27 november 2013

Nya mobillagen blir uddlös.

I undersökning efter undersökning kommer man fram till att de som som sms:ar eller telefonerar utan handsfree är en lika stor trafikfara som de so kör berusade.

I en nygjord undersökning har man kommit fram till att var tredje ung förare sms:ar eller mobilsurfar samtidigt som han eller hon kör. Detta är en alarmerande utveckling särskilt för oss som kör motorcykel. Att ägna sig åt att skriva textmeddelande till sina kompisar eller surfa på internet samtidigt som man skall försöka vara uppmärksam på sina medtrafikanter är en omöjlig uppgift. Denna ökade fara för oss som åker på två hjul löser vi inte med högre krav och ökad riskmedvetenhet och säkerhetstänk hos motorcyklisterna. Det är bilisterna som behöver förbättra sin riskmedvetenhet.

Det kan inte vara motorcyklisternas uppgift att ta ansvar för bilisternas handlande. Någon stans har man kanske insett detta och instiftat en halvdan lag om användande av kommunikationsutrustning i trafiken. Tyvärr har man inte löpt linan ut och förbjudit alla form av kommunikation som inte innefattar handsfree. I lagtexten står det att man får använda kommunikationsutrustning om den inte inverkar menligt på framförandet av fordonet. Då kan man fundera över vad "menligt" är och hur det skall tolkas. I en artikel i Skånska Dagbaladet försökte Lars Willhelmsson som är kammaråklagare i Malmö att utveckla detta men medgav att den nya lagstiftningen var svårtolkad. Vad som skall till för en eventuellt fällande dom verkar vara att bilisten förorsakar en olycka eller kör mycket vingligt. Personligen är jag besviken över att man inte kunde stifta en lag om förbud om mobiltelefonanvändning vid bilkörning såvida man inte använder handsfree.
Idag finns det billiga välfungerande handsfree-lösningar

Det har man ju lyckats med i en rad andra länder så varför skulle det inte gå i Sverige? Ibland när man kommer åkande på hojen och man ser bilister som beter sig som idioter har de ofta en mobiltelefon tryckt mor örat. I de läget skulle man vilja ha det som en av mina amerikanska vänner önskade. Ett par Nike cellphone stomper boots. Tills förbudet och specialskorna från Nike kommer får vi förlita oss till riskmedvetenhet.

Vill du läsa artikeln i Skånska Dagbladet klicka här

Lägligt delade min kompis Ronny detta youtube klipp på sin facebooksida. Det handlar om vad som kan hända när man sms:ar samtidigt som man kör bil.
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gQB5Bl_2GKI

Ha en trevlig Onsdag Nu har halva veckan gått. Skall du ut och köra bil. Låt då bli att mobilsurfa, uppdatera facebook eller skicka sms.

2 kommentarer:

  1. Hej Magnus
    Håller med dig om att det här med mobiltelefoni i trafiken är ett problem. Men jag tror inte att handfree löser problemet (man har möjligen lite lättare att sköta blinkersen) man har nämligen oftast flyttat fokus från trafiken till samtalet i mobilen.
    Sen har jag på senare tid förvånats över fotgängare som är så engagerade i sin "smarta" telefon att man går rakt ut i gatan utan en tanke på trafiken.
    Hoppas att din förhoppning om förbud för mobiltelefonanvändning i trafiken snart blir verklighet även i Sverige precis som i övriga Europa.
    Ha Det
    Micke

    SvaraRadera
  2. Du har absolut en poäng där Micke. Även om det kanske är som att välja mellan pest eller kolera så är det ju ändå en viss skillnad på att sms:a och mobilsurfa jämfört med att tala i handsfree. Därmed inte sagt att det är bra att snacka i telefon när man kör bil. Läste någon undersökning där man kommit fram till att en 20 åring som talar i mobil samtidigt som han kör bil försämrar sin reaktionsförmåga så att han blir som en 70 åring. En 20 åring utan 70 åringens rutin, riskmedvetenhet och erfarenhet verkar vara en ganska dålig kombo
    //magnus

    SvaraRadera