tisdag 26 november 2013

Mer saker till önskelistan

Idag handlar det om en sak som borde finnas i varje hojåkares garage. En manick som kan vara dig behjälplig på många vis. Jag brukar skämtsamt säga att just detta är min bästa garagekompis.

Det jag talar om är en kompressor. Tryckluft är användbart till mycket. allt från att pumpa däck, blåsa rent, blåsa torrt, lossa handtag och gummin på fotpinnar samt till att driva en uppsjö av verktyg och sprutor. Vad skall man då ha för en kompressor?

Som vanlig hobbymek klarar man sig i allmänhet med en 2hk:s med en lufttank på 20-25 liter med ett drifttryck upp till 8bar. Det räcker till för att pumpa däck och köra lite mindre verktyg som till exempel bromsluftare polermaskiner och mindre mutterdragare. Har du tänkt att använda kompressorn för att köra mutterdragare när det är dags att byta till vinterdäck på bilen behöver du en större maskin. En 2 hästars kompressor kostar från ca 1000kr och uppåt.
Färgspruta, oljespruta, luftpåfyllare, luftblåsare och tryckslang ca 200kr

Ofta kan du köpa en grundsats med verktyg för några hundralappar. Luftpåfyllare och blåsmunstycke och är en bra början sedan kan man komplettera efter hand med vad man tycker sig behöva. En bromsluftare och en 3/8 mutterdragare/ spärrskaft kan vara användbart även en liten polermaskin kan vara bra att ha. Skaffar du dig en kompressor så är jag ganska säker på att du kommer att finna den användbar.

Ha en trevlig tisdag. Tiden rusar fram i morgon är det onsdag och då har halva veckan gått.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar