lördag 30 november 2013

Verktyg för vardagsmekanikern

Även om man inte servar sin hoj själv eller är så benägen att skruva är det ändå bra att ha lite verktyg isfall osturen skulle vara framme. Vad man som glad amatör behöver ha i sin verktygslåda skall jag försöka reda ut idag.

En hylsnyckelsats av hygglig kvalité är nummer 1 tycker jag. Man behöver inte köpa det dyraste som finns skulle du dra sönder någon hylsa kan man ersätta denna med en Bacco eller Kamaza så kommer den att hålla. En tändstifthylsa som passar stiften i din hoj är också bra att ha. Ofta är det ett begränsat antal hylsor man använder ofta.

Förlängare skall du också se till att ha så att du jobbar med spärrskaftet långt ifrån motorcykeln. Då slipper du göra repor eller bucklor ifall du skulle slinta. Nästa grej är en blocknyckelsats. Bra där det är svårt att komma åt med en hylsa och bra för mothåll på en bult eller mutter som du spänner med spärrskaftet.  En skiftnyckel kan också vara bra att ha men den skall vara av hök kvalité här funkar det inte med en billig från stormarknaden. Här skall det vara kvalitétsgrejer anars glappar dom och du riskerar att runddra bultar och muttrar. En bra polygrip är ett bra och användbart verktyg som ofta kan komma till pass.

Skruvmejslar bådde spår och kryss i olika storlekar. Köp inte den billigaste skruvmejselsatsen du hittar billiga mejslar är i allmänhet för mjuka och går fort sönder eller gör att du slinter. Insex och Torx nycklar är ett måste när du skruvar hoj. Dessa blir vanligare och vanligare. En låsbar svetstång är ett bra komplement. Men om man inte skall svetsa vad skall man då med en sådan till kanske du undrar. Svetstången är din tredje hand och den kan hjälpa dig att hålla fast saker så att du får båda händerna fria att jobba med.

Slutligen en multimeter för att leta elfel eller mäta batterispänning, kolla om glödlampor är hela mm. Har du dessa verktyg så klarar du det mesta när det gäller vardagsmek. Nu behöver du bara en verktygslåda att stoppa ner dom i eller en verktygstavla att hänga upp dom på så är du redo för alla eventualiteter.

Kom ihåg allt går att laga, det omöjliga tar bara lite längre tid.

Ha en trevlig lördag. I morgon börjar det nya kyrkoåret för dom som är lagda på de hållet. Ride On!

1 kommentar:

  1. Mycket bra, det jag kan rekomendera utöver är bitshylsor framförallt insexor som komplement till hylssattsen, utöver det så har jag alltid kopparfett vid min sida :)
    ....
    ....
    och ja kompressor, migsvetts, gängsats(!), spärrblocknycklar, mclyft, lagerurdrag, press m.m

    SvaraRadera