lördag 21 december 2013

Är det dags för något nytt på huvudet?

Under vintersäsongen då hojen tillbringar den mesta tiden i garaget är det mycket man hinner fundera över. Kanske är det dags att skaffa ny huvudbonad inför den kommande säsongen.

Vad man väljer att ha på huvudet är upp till var och en i alla fall så länge man väljer att ha en hjälm på huvudet. Utbudet är stort och det finns massor att välja på. Allt från klassiska "vurpollon" via jethjälmar till systemhjälmar och integralhjälmar. Ur säkerhetssynpunkt är givet vis en integralhjäm bäst

Då den förutom att skydda huvudet också skyddar ditt ansikte. En systemhjälm är nästan lika säker men det finns inga garantier för att visir och hakskydd sitter kvar ifall du skulle behöva åka kana på asfalten med ansiktet neråt. När det sedan kommer till jet hjälmar och vurpollon så har ditt ansikte inget skydd alls.

Jag misstänker att du som läser min blogg är ganska van internetanvändare då har du säkert surfat runt på diverse hojsidor och då stött på bilder på människor som varit med om hojolyckor och sett vad som händer när åker kana på asfalten i en jethjälm.

Käkrekonstruktion är antagligen en både smärtsam och svår upplevelse. Du väljer själv men i min värld är det integralhjälm som gäller. Oavsett vad du väljer så kan vi i alla fall vara överens om att det viktigaste är att skydda huvudet. För att få optimalt skydd är det viktigt att välja rätt storlek. Tänk på att olika tillverkare inte har samma benämning på sina storlekar.

Det som heter M hos en tillverkare kan vara L hos en annan medan det kan heta S hos en tredje. Mät ditt huvudmått och titta sedan i tillverkarens storlekstabell. Di lokala mc-handlare brukar ha tillgång till storlekstabelerna. Detta är en av anledningarna till att du skall köpa en hjälm över disk och inte beställa den på internet. Prova alltid innan köp. Det är nämligen inte nog med att jälmen skall ha sama centimetermått som ditt huvud den skall passa din huvudform också. Vi är alla stöpta i olika form. Det är ju inte så att alla som åker hoj har ett huvud som ser ut som en basketboll det finns ju ett och anat kålhuvud också. Hjälmen skall kännas bra på huvudet.  Den får inte glappa eller kännas trång. En ny hjälm skall sitta tight men den får inte klämma. Där du satt på dig hjälmen skall den även med oknäppt hakband sitta still när du skakar på huvudet. Det samma gäller när du nickar med huvudet fram och tillbaka. Uppfyller hjälmen dessa båda kriterier passar den. Sätter du säkerhet i första rummet kan du inte välja hjälm efter hur den ser ut, du skall välja hjälm efter hur den passar. När du kommit så långt prova att peta in ett finger mellan hjälmen och din panna. Kan du lirka in ett finger är hjälmen fortfarande för stor. Välj en anan hjälm eller en mindre storlek. När skal man byta hjälm då? Generellt brukar man säga att en polycarbonat (plasthjälm) håller i tre år och en glasfiber eller compositehjälm håller i 5 år. Kom ihåg en hjälm u kraschat med eller tappat i marken är en förbrukad hjäl. Lycka till med hjälmvalet.

Om du undrar vad jag åker med? En AGV S4 integralhjälm

Lördag och nu har man semester. Jag har förmånen att vara ledig ända till den 7:e Januari 2014. Dagens youtubekalenderklipp en liten film om hur man hoppar med en trial mc från stillastående på ett hjul. http://www.youtube.com/watch?v=CxiJzRm81Qc

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar