fredag 20 december 2013

Vad sjutton är en hästkraft och varför heter det så?

Hur många hästar har den? Det är en fråga som dyker upp ibland när man får frågor om en hoj. Vet inte svarar jag alltid, på pappret har den 65 men det stämmer inte den har fler och den har minst så många som behövs.

Jag skall idag försöka reda ut begreppet och förklara vad en hästkraft är och varför det heter som det gör. För att hitta förklaringen får vi backa ungefär 270 år tillbaka i tiden till Greenock Renfrewshire i Skottland Den 19 januari 1736 på denna plats föddes en pojke som döptes till James Watt. Som 18 åring resta han till London för att studera som instrumentmakarlärling.
James Watt hästkraftens uppfinnare

Av någon anledning avbröt han sina studier och flyttade till Glasgow där han fick jobb på universitetet efter att fått nej hos stadens hantverkarskrå då han inte fullföljt sin utbildning. På universitetet om han att lär känna många vetenskapsmän. Det var här som James Watt kom att börja fundera kring att försöka förbättra ångmaskinen. James lyckades bra med sin utveckling och var den första som konstruerade en ångmaskin som kunde användas till mer avancerade jobb än att pumpa upp vatten från de engelska kolgruvorna. När man nu hade en maskin som kunde ersätta flera dragdjurs arbetskraft behövde man nu ett sätt att mäta hur stark den var och på så sätt bevisa hur stark den var i jämförelse med dragdjuren.
Replika av James Watts Ångmaskin finns på Tekniska museet i Stockholm

Det var då man lanserade begreppet Horsepower eller Hästkraft på Svenska.  Begreppet lanserades 1783 tillsammans med en nykonstruerad ångmaskin för att på ett enkelt och förklarligt sätt tala om hur många hästar Watts nya ångmaskin kunde ersätta. För att inte överreklamera eller luras angavs en Hästkraft till ungefär hälften av den kraft man kunde räkna med att en arbetshäst kunde utföra i kontinuerligt arbete. Även en människa kan under en kort stund utveckla en hästkraft eller mer dock inte under längre kontinuerligt arbete. En hästkraft är det samma som 75 kilopondmeter per sekund.  Det betyder att en hästkraft är den kraft som krävs för att vid jordytan lyfta 75kg 1 meter rakt upp i luften på 1 sekund. Då kan man snabbt räkna ut att en motorcykel med 100hk har den kraft som krävs för att lyft 7,5 ton 1 meter på 1 sekund i kontinuerlig drift håll med om att detta är ganska imponerande speciellt med tanke på att det skulle gå åt 200 arbetshästar för att utföra samma jobb.
Ardenner häst den väger mellan 800 och 1000kg

Fördelen med din motorcykel i jämförelse men arbetshästarna är att din hoj endast väger en fjärdedel av vad en ardennerhäst väger 200 Ardennerhästar skulle väga lika mycket som 800 sportmotorcyklar.

Fredag igen. Tiden går fort när man har roligt. Unna dig något gott i kväll det är du säkert värd. Dagens youtubekalenderklipp blir ett klipp med Italienska MC-poliser som uppvisningsåker. Klippet är från 1950.
http://www.youtube.com/watch?v=0s1wS_4hXz0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar